![](https://static.wixstatic.com/media/b4d899_59fe8a760c5b44f69a65f78b24cb7c32~mv2.png/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b4d899_59fe8a760c5b44f69a65f78b24cb7c32~mv2.png)
Led Zeppelin’in 1971’de yayımlanan dördüncü albümünün bir ismi yoktur. Led Zeppelin’in III isimli albümü eleştirmenlerden tarafından eleştirilirken, başarısının tamamen reklam kampanyaları sebebiyle olduğu söylenmiştir. Bunun üzerine Led Zeppelin, dördüncü albümünü isimsiz bırakmış, kapağına gurubun adını yazmamış ve kendi fotoğraflarını koymadan yayımlamıştır. Kendi isimleri yerine logolar kullanmışlardır. Grup, albüm başarılı olmazsa müziği bırakacaklarını belirtmiştir. Fakat, bilinen adıyla IV başarılı olmuştur.
![](https://static.wixstatic.com/media/b4d899_b9d82ddfc79c4d65bec4a385560b114c~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b4d899_b9d82ddfc79c4d65bec4a385560b114c~mv2.png)
Albümdeki dördüncü şarkı olan Stairway To Heaven; grubun Kashmir, Whole Lotta Love ve Going To California parçaları gibi en bilinen ve sevilen şarkılarından olmuştur. Stairway To Heaven müzikal olarak çok yoğun ve çok katmanlı bir parçadır. Gitarist Jimmy Page ‘’Parçanın çok katmanlı olmasını ve ilerledikçe ivme kazanarak hızlanmasını istiyordum’’ demiştir. Şarkı 8 dakika sürmekte ve bazı canlı performanslarda 15 dakika uzunluğa ulaşmaktadır.
Stairway To Heaven’ın sözleri grubun vokalisti Robert Plant tarafından yazılmıştır. Robert Plant sözlerin tek bir şekilde anlaşılamayacak şekilde birden fazla anlam taşıdığını söylemiştir. Sözlerdeki mistisizm ve birçok farklı gönderme de bunu kanıtlamaktadır.
Şarkı yavaş akustik gitar ile başlıyor. Bu gitar Orta Çağ müzisyenlerinden Giovanni Battista Granata’nın Toccata eserine benzerlik göstermektedir. Bu müzikle sakin ve olağan bir his yaratılmak istenmiştir. Şarkının kahramanı kadının her zamanki dünyasında hayatı devam etmektedir.
Robert Plant ‘’Bir kadının her zaman istediği her şey elde etmesi biraz alaycıydı, bu sebeple ilk satır elin alaycı bir şekilde kaydırılmasıyla başlıyor.’’ demiştir. İlk iki satırda kadın ile tanışırken düşüncesiz resmedildiğini görüyoruz; kendine cennette giden bir merdiven satın almak istiyor. Dayanağı olarak da Katolik Kilisesi’nin cennetten toprak satmasından bahsediliyor. Duvardaki tabela ise Martin Luther’in kilise duvarına astığı 95 Tez’e bir göndermedir. Ayrıca şarkının ilk dizesinde Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitabındaki şiire göndermede bulunur. Bu dizeler yavaş ve hafif bir tonda şarkıyı açar.
There's a lady who's sure all that glitters is goldAnd she's buying a stairway to heaven
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for
Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven
There's a sign on the wall, but she wants to be sure'Cause you know sometimes words have two meanings
In a tree by the brook, there's a songbird who sings
Sometimes all of our thoughts are misgiven
Sonrasında müzik hızlanmaya başlıyor. Nakaratta karakterin merak duygusu içinde olduğunu duyuyoruz. Bu olduğu yerden uzaklaşarak farklı bir maceraya atılma isteği. Batıya baktığında duygulanıyor ve ruhu gitmek için ağlıyor. Macera ve yolcuğa bir davet var. Gitmek istediği yer birçok anlam taşıyor olabilir. Ağaçların üzerinden çıkan duman halkaları eski krallıklar için kötülüğün habercisidir. Bob Dylan’ın Mr Tambourine Man şarkısında da benzer bir anlatım var.
There's a feeling I get when I look to the westAnd my spirit is crying for leavingIn my thoughts I have seen rings of smoke through the treesAnd the voices of those who stand looking
Oh, it makes me wonder
Oh, it really makes me wonder
Şarkı hızlanmaya devam ediyor. Yeni katmanlar ekleniyor. The Piper denilen kişi kavalcıdır. Burada Fareli Köyün Kavalcı efsanesine bir gönderme vardır. Bu efsane Türkçe’de ‘’parayı veren düdüğü çalar’’ şeklinde ifade ettiğimiz İngilizce atasözüyle birleştirilmiştir. İngilizce’de ikisinde de Kavalcı vardır. Eğer hepimiz Kavalcı’yı çağırıp bir melodiyi birlikte söylersek iyilik ve kahkahalar olacak.
And it's whispered that soon, if we all call the tuneThen the piper will lead us to reasonAnd a new day will dawn for those who stand long
And the forests will echo with laughter
İlk kez şarkıda John Bonham’ın baterisini duyuyoruz. Kadının yolculuğu da burada başlayacak. Kavalcı onu çağırıyor. Artık bulunduğun yolu değiştirme zamanı diyor. Bahar başlıyor ve bahar rüzgârı May Queen ile tanışıyoruz. Cennete giden merdiven de bu rüzgârın yanında. Kadın istediğini elde etmek için rüzgârı takip etmeli. Gitar da esen rüzgâr hissi veriyor. Yolculuk ve kadının hissi müzikal olarak ve sözlerle birlikte ifade edilmiş.
And it makes me wonderIf there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed nowIt's just a spring clean for the May queen
Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on
Your head is humming and it won't go, in case you don't know
The piper's calling you to join him
Dear lady, can you hear the wind blow, and did you knowYour stairway lies on the whispering wind?
Jimmy Page’in ikonik gitar solosu başlıyor. Bu şarkının zirvesine giden yol. Şarkının en sert ve güçlü anına giriyoruz. Müziğe bu solo ile yoğun bir katman ekleniyor. Hikâye açılmaya devam ediyor. Robert Plant daha agresif bir şekilde şarkıyı söylemeye başlıyor.
Ruh ve karanlığını insanlığın kötücül karakterini tarif eden sözlerde dinliyoruz. Ana karakter kadın beyazlar içinde parlayarak yürür. Bir melek gibi tasvir edilmiştir. Ana karakterin yolculuğu devam etmektedir. Saflık ve iyiliğe ulaşmış belki de cennete gitmiştir. Dini göndermelerin yanında Tolkien’in bahsettiği Galadreil yani Lady Of Lights’a da benzemiştir. Sonunda, hepimiz birlikteyiz birbirimize iyiliği ve güzelliği bulmayı öğretiyoruz.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hardThe tune will come to you at last
When all is one and one is all, that's what it is
To be a rock and not to roll, oh yeah
Bu zirveden sonra şarkı yavaşlıyor. Başladığı yere geri geliyor. Baş karakter kadın evine, kendi dünyasına geri dönüyor. Güzelliği, iyiliği görmüş ve bu yolculuk onu değiştirmiş. Başladığı yerde ama artık eskisi gibi değil. Akustik gitarlar eşliğinde Robert Plant umut dolu tek bir cümle söylüyor:
And she's buying a stairway to heaven
Şarkı başladığı yerde biterek bir daire çiziyor. Aslında bu yolculuk sonu olmayan sürekli tekrar eden bir döngü. Şarkıyı her dinlediğimizde bu macerayı tekrar yaşıyoruz. Her seferinde yeni bir güzellik buluyoruz. Bu sebeple Led Zeppelin’in ve Klasik Rock’ın en derin ve yoğun parçalarından biri olarak günümüzde de popülerliğini koruyor.
![](https://static.wixstatic.com/media/b4d899_5902167ece9c4330b6d5dec6789bbd2b~mv2.png/v1/fill/w_600,h_541,al_c,q_85,enc_auto/b4d899_5902167ece9c4330b6d5dec6789bbd2b~mv2.png)
Kaynakça: